e b t c a

multiprofessionele architectenvennootschap bvba burg





Copyright 2017
Built with Indexhibit


rusthuis met kinderdagverblijf
opdrachtgever : wegodit / fortis real estate
architectuur : ebtca architecten bvba
stabiliteit : d+a consult nv
techniek : d+a consult nv
controlebureau : SECO cvba
aannemer : ibens nv


Het hellende terrein met haar specifieke oriëntatie en mooie perspectieven, het programma van eisen en de economische structurele opbouw vormen de basis voor het ontwerp rusthuis met kinderdagverblijf. Het gebouw bestaat uit 3 bovengrondse bouwlagen met 1 ondergrondse kelderverdieping. Tpv de inkompartij ontstaat een splitlevel als antwoord op het hellende terrein en de eenvoudige bereikbaarheid. Het restaurant en wordt zo lichtjes uit de grond getild en komt zo via een patio centraal te liggen in relatie met het groene parkgebied grenzend aan de fiets- en wandelroute van de voormalige Tramlaan. De vertikale circulatie wordt vertaald in een centrale trappenpartij die perfect aansluit op alle splitlevels. Deze geeft een zeer ruimtelijke beweging en overzicht aan het gebouw. Ook op koude winterdagen kunnen de bewoners hier hun dagelijkse wandeling maken met als tussenstop de rustruimtes - als glazen observatoriums tussen de kruinen van de bomen - of met als eindpunt het restaurant… Zowel op kelderniveau als op het gelijkvloers (dmv aangepaste hellingbanen) is het gebouw bereikbaar. Hier zijn telkens 24 parkeerplaatsen voorzien met eveneens een zone parkeren voor rolstoelgebruikers centraal aan de inkom. Dankzij de splitlevels wordt de lengte van de gangen gebroken en is de visuele relatie tussen de centrale inkompartijen van kelder, gelijkvloers en het restaurant optimaal. Dit biedt een zeer duidelijke leesbaarheid van het gebouw voor de bezoeker en bovendien en gevoel van veiligheid voor de bewoner.